Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan in twee vormen voorkomen:

Capillair vocht is grondwater dat in de muur komt via de funderingen. De poriën van het metselwerk vullen zich met water en zorgen voor vochtproblemen.
Hygroscopisch vocht is bijna altijd een gevolg van capillair vocht. De mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden in het grondwater worden mee opgenomen in de muur.

Door de verdamping in de muur, kristalliseren de zouten. Op hun beurt trekken de zouten weer vocht uit de omgeving aan. Uitdroging van de muur is dan eigenlijk nooit mogelijk.

Vochtbestrijding bestaat meestal uit twee fasen. Eerst wordt het capillair opstijgend vocht behandeld, daarna het hygroscopisch opstijgend vocht. Zo wordt elk vochtprobleem op maat aangepakt. Na de vochtbestrijding voeren we nog een controle uit.

Vochtbestrijding kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie

Vochtbestrijding uitbesteden

Ben jij er nog niet uit of je een ervaren specialist wilt inhuren of zelf de handen uit de mouwen gaat steken? Beide opties hebben voor- en nadelen. Wij raden je aan de hulp van ervaringsdeskundigen zoals Aquaproved in te schakelen.

Het injecteren van je muren is secuur werk waar veel ervaring voor nodig is. Ditzelfde geldt voor het impregneren van je muren en het behandelen van je kelder. Deze projecten wil je alleen zelf doen wanneer jij van jezelf weet dat jij over de vaardigheden beschikt om dit project zelf uit te voeren.

Bron: Aquaproved.be